'Iran wil atoomoverleg voortzetten'

Iran wil het overleg over zijn atoomprogramma voortzetten, ook al trekt het land zich terug uit gesprekken tussen experts uit protest tegen maatregelen die door de Verenigde Staten zijn getroffen tegen bedrijven die het handelsembargo tegen Iran hebben ontweken. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif zondag op Facebook geschreven.

Iran besloot zich vrijdag terug te trekken uit de gesprekken vanwege 'ongepaste' maatregelen van de VS. In november werd na onderhandelingen een deal over de bevriezing van het Iraanse atoomprogramma gesloten op voorwaarde dat er geen nieuwe sancties zouden worden getroffen. In Genève onderhandelden experts over het implementeren van het akkoord.

"We zetten de gesprekken in Genève voort. We zullen met een gepaste, berekenende, betekenisvolle, en slimme reactie komen op elke ongepaste en niet-constructieve actie", schreef Zarif verder. "De afgelopen dagen hebben de Amerikanen ongepaste maatregelen getroffen en we hebben daar op een gepaste manier op geantwoord."

"Gesprekken en het bereiken van een conclusie is een lastige taak en het is zeker dat er ups en downs zullen zijn. We hebben dit al vanaf de eerste dag gezegd", aldus Zarif.

Zarif had ook kritiek op de hardliners in Iran, die fel gekant zijn tegen het akkoord over het atoomprogramma. "Sommige vrienden zijn niet blij met het Geneefse actieplan en hebben al gezegd dat het akkoord een vroege dood is gestorven. Dat is eerder een uiting van hun wens dat de realiteit", zei Zarif. "Op een gepast moment zullen we ingaan op de kritiek en de onduidelijkheden."