Nelson Mandela begraven

De begrafenis van Nelson Mandela is zondagochtend begonnen. Voor aanvang van de begrafenisceremonie losten militairen saluutschoten in Qunu, het plattelandsdorp in de provincie Oostkaap, waar de op 5 december overleden oud-president van Zuid-Afrika zijn jeugd doorbracht. Ondertussen werd de kist van Mandela onder begeleiding van militairen naar een enorme tent gebracht waar de ceremonie plaatsheeft. Mandela werd 95 jaar oud.

Enkele duizenden gasten zijn aanwezig bij de begrafenis. Ze zijn bijeengekomen in de tent waar Mandela's kist, die bedekt is met de Zuid-Afrikaanse vlag, staat opgesteld. In de tent hangt, voor een rij kaarsen, ook een groot portret van Mandela. In totaal staan er 95 kaarsen, voor elk jaar van zijn leven. Bij aanvang van de ceremonie werd het Zuid-Afrikaanse volkslied gezongen.

"Ik denk dat iedereen het er mee eens is dat de persoon die hier ligt, de beste zoon is die Zuid-Afrika ooit heeft gehad", sprak ANC-politicus Cyril Ramaphosa. Een woordvoerder van de familie Mandela bedankte de militaire artsen die Mandela hebben verzorgd in het ziekenhuis en zijn huis. "U heeft geweldig werk verricht bij het verzorgen van onze vader. We kunnen u daarvoor niet genoeg bedanken", aldus Ngangomhlaba Matanzima. Hij vroeg daarop de aanwezigen te gaan staan en sommigen applaudisseerden. Hij zei dat Mandela nu zal rusten bij zijn voorvaderen. "We danken hen dat ze ons een dergelijk icoon hebben willen lenen."

Nandi Mandela, een kleindochter, sprak over de jeugd van haar opa die het uiteindelijk tot president en wereldwijd icoon bracht. "Het is aan onszelf om in dit leven alles te bereiken wat je wil", zei ze. "Vaarwel Madiba, een goede reis naar het land van onze voorouders gewenst, je hebt je race gelopen."

Ahmed Kahtrada, een antiapartheidsstrijder die samen met Mandela vastzat op Robbeneiland, bracht de liefde, het geduld en de tolerantie van Mandela in herinnering. Hij noemde het pijnlijk toen hij Mandela voor de laatste keer zag, in een ziekenhuisbed. "Hij hield mijn hand stevig vast, het was echt hartverscheurend", zei hij met een brok in zijn keel. "Ik had gehoopt dat ik dat nooit zou hoeven zien. Ik ontmoette hem 67 jaar geleden en ik herinner me de lange, kerngezonde, sterke man, de bokser, de gevangene die met gemak het pikhouweel en de schep hanteerde als wij dat niet konden."

Onder de aanwezigen zijn naast Mandela's weduwe Graça Machel, zijn ex-vrouw Winnie Madikizela-Mandela, ook de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma, diverse politici, buitenlandse diplomaten, veteranen van de militaire tak van het ANC, maar ook de Britse prins Charles, miljardair Richard Branson, aartsbisschop Desmond Tutu en Oprah Winfrey.

Na de ceremonie komt een kleinere groep genodigden bijeen voor de daadwerkelijke teraardebestelling op de begraafplaats van de familie. Met de begrafenis van Mandela wordt de rouwperiode van tien dagen afgesloten.

Update 12.33
Na een kort gebed is de kist met het lichaam van de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela zondag aan het begin van de middag, Zuid-Afrikaanse tijd, ter aarde besteld Het lichaam van Nelson Mandela heeft zijn laatste rustplaats gekregen op de begraafplaats van de familie in Qunu, waar hij opgroeide. De kist met het lichaam werd door de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten naar de begraafplaats gedragen, terwijl helikopters en straaljagers van het Zuid-Afrikaanse leger een laatste eerbetoon brachten.

De Zuid-Afrikaanse omroep SABC bracht de begrafenis in beeld, maar stopte op verzoek van de familie met uitzenden vlak voor de kist in het graf zou verdwijnen.

Bij de teraardebestelling was een groep van ongeveer 450 genodigden aanwezig. Eerder hadden meer dan vierduizend familieleden, hoogwaardigheidsbekleders, diplomaten, geestelijken en beroemdheden met toespraken en gezangen afscheid genomen van Mandela.