[EK] Kromowidjojo en Dekker door, mannen vallen tegen

Tijdens de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning hebben Ranomi Kromowidjojo en Inge Dekker zich geplaatst voor de halve finales op de 50 meter vrijeslag. Mike Marissen en Wendy van der Zanden haalden het niet.

Op de 50 meter vrijeslag moest de Deense Jeanette Ottesen, één van de grootste concurrenten van Kromowidjojo, verstek laten gaan. Met een tijd van 23,97 was Kromo de snelste van de ochtend. Inge Dekker kwam met 24,35 tot de zesde plek en mag zondagmiddag ook in actie komen in de halve finales. Maud van der Meer (24,94) en Tamara van Vliet (25,17) werden slachtoffer van de regel dat slechts twee zwemsters per land een ronde verder mogen.

Op de 50 meter vlinderslag slaagde Mike Marissen er niet in zich te plaatsen voor de halve finales. Met een tijd van 23,91 kwam hij tot een 30e plaats. Andriy Govorov uit de Oekraïne was de snelste met 22,50.

Ook Wendy van der Zanden bleef steken in de series. Op de 400 meter wisselslag kwam zij slechts tot een tijd van 4:44,33 en plaats 22. De Spaanse Mireia Belmonte Garcia was de snelste van de ochtend met een tijd van 4:27,20

Op de 200 meter vrijeslag slaagden zowel Femke Heemskerk als Rieneke Terink erin zich te plaatsen voor de finale. Heemskerk moest in de slotfase veel inleveren, maar haar 1:55,35 was nog ruim voldoende. Terink kwam met 1:56,25 tot de negende plaats. Saskia de Jonge viel met 1:59,30 zwaar tegen en kwam niet verder dan de 23e plaats. Sharon van Rouwendaal verscheen, evenals Lucas Greven op de 200 meter schoolslag, niet aan de start.

Bij de mannen 200 meter vrijeslag had Nederland vier ijzers in het vuur, maar allemaal vielen ze tegen. Met 1:45,14 bleef hij steken Sebastiaan Verschuren op plek veertien. Dion Dreesens (1:46,33) en Ferry Weertman (1:46,54) kwamen niet verder dan de 20e en 21e plaats. De 1:47,98 van Joost Reijns was zelfs maar net genoeg voor de beste vijftig, hij werd 47e.

Sharon van Rouwendaal haalde het niet op de 200 meter rugslag. Haar tijd van 2:11,18 betekende de veertiende plaats in de series. Snelste was de Oekraïense Daryna Zevina met 2:04,06.

Het Nederlandse team op de 4 x 50 meter wisselslag bij de vrouwen werd gediskwalificeerd. Sharon van Rouwendaal, Anouk Elzerman, Maaike de Waard en Maud van der Meer kwamen tot een tijd van 1:49,77. Dit was goed geweest voor een tiende plaats, en dus een optreden in de finale, maar kort na de finish kregen ze het gevreesde DSQ achter hun naam.