Nieuwe dienstregeling NS van start

Treinreizigers hebben vanaf zondag te maken met een nieuwe dienstregeling. De regeling die om 02.00 uur ingaat heeft onder meer gevolgen voor het nachtnet. Dit heeft te maken met grootscheeps onderhoud en nieuwe veiligheidsregels van spoorbeheerder Prorail.

Zo rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol drie dagen per week geen nachttreinen meer. Het gaat niet om vaste dagen. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk geconcentreerd in de nachten tussen zondag en woensdag.

Op de Fyra-treinstellen die rijden tussen Amsterdam en Breda staat vanaf zondag Intercity Direct in plaats van Fyra. Het uiterlijk van de rode treinen verandert verder voorlopig niet. Dat kost meer tijd, laat een woordvoerder weten.

Treinen tussen Amsterdam en Leiden worden in de onderhoudsnachten omgeleid via Haarlem, maar daar wordt niet gestopt. Wel stoppen deze treinen extra op Amsterdam Sloterdijk. Tussen Leiden en Schiphol rijden pendeltreinen. Reizigers vanuit de hoofdstad kunnen op Sloterdijk overstappen op een bus richting de luchthaven.

Ook tussen Rotterdam en Den Haag rijden vanaf zondag minder nachttreinen. Op dat traject moeten reizigers het hele jaar lang twee nachten per week rekening houden met alternatief vervoer.

Als onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, legt Prorail voortaan het verkeer op het hele baanvak stil. Tot nu toe konden over één spoor nog steeds treinen rijden als aan het spoor de andere kant op werd gewerkt.

In de nieuwe dienstregeling is ook een nieuwe nachtelijke verbinding opgenomen. In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag rijden in het vervolg in beide richtingen nachttreinen tussen Utrecht en Amersfoort.

Verder rijden gedurende de hele dag meer Sprinters tussen Leeuwarden en Meppel. In de avonduren worden extra Sprinters ingezet tussen Utrecht en Geldermalsen. Voor de rest bevat de nieuwe dienstregeling volgens de NS weinig wijzigingen. Op een aantal trajecten rijden meer of juist minder treinen, of worden vertrektijden aangepast.

Reizigersorganisatie Rover liet vrijdag weten al veel klachten te hebben ontvangen. Reizigers klagen onder meer over slechte aansluitingen tussen treinen van verschillende vervoerders, het vervallen van late treinverbindingen en de nog niet herstelde treinverbinding naar België. Rover heeft vrijdag een meldpunt geopend voor klachten over de nieuwe dienstregeling.

Veel vervoersbedrijven passen in december en januari de dienstregeling aan. Dit doen zij niet allemaal op hetzelfde moment. Naast de NS passen onder meer de Haagse HTM, de Rotterdamse RET en het Amsterdamse GVB hun schema's zondag aan.