'De hele wereld is nep'

De hele wereld is nep. FOK!, je zolderkamer, zelfs het complete heelal is slechts een hologram. Deze bewering werd in 1997 al eens geuit door een natuurkundige, maar nu hebben computerberekeningen aangetoond dat de theorie heel goed zou kunnen kloppen.

Juan Maldacena kwam 16 jaar geleden met een interessante theorie. Ons heelal, waaronder ook onze aardkloot, zou een projectie zijn van een tweedimensionale kosmos. De zwaartekracht zou worden opgewekt door vibrerende snaren. Volgens de wetenschapper bestaat het heelal uit tien dimensies: negen ruimtelijke, en de tiende dimensie is tijd.

Japanse onderzoekers hebben dit gegeven ingevoerd in de computer, met opmerkelijke uitkomsten. De theorie van Maldacena zou zomaar eens waar kunnen zijn.

Vergelijk het maar met de chip op je bankpas. Dit is een tweedimensionaal vlak dat alle informatie bevat om een driedimensionaal object te omschrijven. Dat object zou dan het heelal moeten zijn. Ergens in dat platte universum zou alle informatie over een object of mens zijn opgeslagen.

Dit hele principe wordt het 'holografisch universum' genoemd. Japanse wetenschappers aan de universiteit van Ibaraki hebben onlangs al hun computers aan het werk gezet met berekeningen om het begrip te staven. Tot hun verbazing hebben de supercomputers 'overtuigend bewijs' geleverd over het tweeledige karakter van ons heelal.

Professor Maldacena is in zijn nopjes met het bewijs van het bestaan van twee identieke werelden. Hij hoopt dat dit ooit door kwantumtheorie kan worden uitgelegd.

Met boeiende docu over deze theorie