Werkgevers boos over langer vaderschapsverlof

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer ontstemd over de drie extra verlofdagen die vaders wellicht krijgen na de geboorte van hun kind. Dat laten de ondernemingsverenigingen weten in reactie op het plan van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

"De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van de werkgevers graaien", foetert voorzitter van MKB-Nederland Michaël van Straalen. "Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zo veel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten."

RTL Nieuws meldde woensdag dat Asscher vaders boven op de twee betaalde verlofdagen die er nu zijn, het recht wil geven nog drie dagen onbetaald thuis blijven bij hun kind. Hierover wordt donderdag een Kamerbrief verstuurd.

Volgens de ondernemers wordt het vaderschapsverlof echter nu al 'in goed overleg en met maatwerk' geregeld tussen werknemers en werkgevers. Door de extra dagen tot een recht te maken, komt er een claimcultuur van 'ik heb recht op', zo vrezen VNO en MKB.

Werkgevers zullen hierdoor niet meer bereid zijn om meer of andere oplossingen te bieden. "Dit is dus helemaal niet in het belang van werknemers", stelt Van Straalen. Aangezien je een bevalling 'ruimschoots van tevoren ziet aankomen', is het inplannen van vrije dagen van vaders goed mogelijk. 'De overmatige vrije tijd in Nederland' biedt hiervoor voldoende mogelijkheden, aldus de organisaties.

Het argument dat de extra verlofdagen worden betaald door de vaders zelf, verwerpen VNO en MKB. "De rekening komt links- of rechtsom bij het bedrijf te liggen."