Voor tonnen gefraudeerd met DigiD studenten

Justitie heeft vijf verdachten aangehouden voor grootschalige identiteitsfraude met de DigiD van vooral studenten in Groningen. Justitie onderzoekt of de daders nieuwe inloggegevens voor de slachtoffers aanvroegen en vervolgens de toegestuurde post in studentenflats uit hun brievenbussen viste.

Met de gegevens vroegen de daders onder meer zorg- en huurtoeslag namens tientallen studenten aan en lieten dat op hun eigen bankrekeningen overmaken. Ze zouden zo onterecht tonnen aan toeslagen hebben ontvangen. De studenten merkten dit doordat ze niet meer bij hun DigiD-account konden. De eerste aangiften kwamen in juni binnen. Tot nu toe zijn bij justitie 54 aangiften binnengekomen. Er kunnen er nog meer volgen.

De verdachten konden worden opgepakt toen ze begin vorige maand bij een studentenflat aan de Eendrachtskade werden herkend. Een getuige had hen eerder ook al bij de flat gezien en waarschuwde de politie. Die zette de vijf vast.

In de zaak ziet justitie drie hoofdverdachten, een vrouw en twee mannen van 25, 26 en 43 jaar. Zij verbleven in Hoogezand en Veendam maar hebben geen vaste woonplaats. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, diefstal, oplichting en het vormen van een criminele organisatie. De twee andere verdachten zijn eerder heengezonden, maar worden nog wel verdacht.

De twee mannelijke hoofdverdachten zitten nog vast. De vrouw is vrijgelaten maar moet zich aan strenge voorwaarden houden en staat onder toezicht van de reclassering. Justitie sluit meer aanhoudingen niet uit.