Oudere leraren steeds vaker ontslagen

Het aantal ontslagzaken tegen oudere leraren neemt snel toe. Vakbond CNV Onderwijs hielp dit jaar al 550 leden van 58 jaar en ouder bij conflicten en ontslagzaken. Dat is bijna vijf keer zo veel als drie jaar geleden, bevestigt de bond na een bericht hierover in Trouw. Bij de andere leden is volgens de bond slechts een kleine stijging te zien.

Veel oudere leraren voelen zich volgens de bond bij het grofvuil gezet. Volgens de bond spelen de kosten van de leraren in veel conflicten een belangrijke rol, ook al voeren de scholen in negentig procent van de gevallen een andere reden aan. Oudere onderwijzers zijn soms twee keer zo duur als jongere krachten. Iemands leeftijd mag echter geen reden zijn om hem te ontslaan.

Voorzitter van CNV Onderwijs Helen van den Berg geeft in Trouw het voorbeeld van een onderwijzeres die al veertig jaar zonder één functioneringsgesprek werkt, en na een observatie van drie kwartier door de schooldirecteur te horen kreeg dat ze geen rekenles kan geven. Hierop moest ze een coachingstraject in dat eindigde met een slechte beoordeling. Onder dit soort druk zouden leraren vaak een regeling voor vrijwillig vertrek accepteren.

De vereniging van schoolbesturen in het basisonderwijs, de PO-raad, reageert in de krant geschrokken op de cijfers. De raad stelt geen signalen te krijgen dat ouderen vaker slecht functioneren.