Medisch specialisten willen elkaar jaarlijks keuren

Door medisch specialisten elkaar jaarlijks te laten beoordelen moeten slecht functionerende artsen zoals ex-neuroloog Ernst Jansen Steur sneller worden ontmaskerd. Dit plan van de Orde van Medisch Specialisten wordt donderdag gepresenteerd, schrijft het AD.

De specialisten zouden elkaar moeten afrekenen op hun medisch handelen en de aandacht voor patiëntveiligheid. Ook moeten de artsen elkaar vragen of ze zowel lichamelijk als geestelijk lekker in hun vel zitten. Bij onderlinge controles moet het werk van de specialist onder de loep worden genomen.

Zo moet worden voorkomen dat een arts langzaam steeds slechter werk aflevert, verduidelijkt bestuurslid van de orde en cardioloog Marcel Daniëls in de krant. "Met twintigduizend specialisten gaat het natuurlijk wel eens een keer mis." Incidenten zoals met de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur, die jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses stelde, moeten met de keuring worden voorkomen. Ook een verziekte sfeer, wat gevaarlijk is voor de onderlinge afstemming tussen de specialisten, moet zo sneller aan het licht komen.

Het is volgens Daniëls niet de bedoeling specialisten aan de schandpaal te nagelen. Patiënten worden niet geïnformeerd over artsen die volgens hun collega's minder goed presteren. Maar als blijkt dat iemand niet goed presteert, moet daar wel wat aan worden gedaan.