Van Baalen vindt apartheid geen reden voor boycot

Het is voor de VVD helemaal niet ongemakkelijk dat het destijds met het CDA economische sancties tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika tegenhield. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed in een reactie op vragen over het overlijden van Nelson Mandela.

Van Baalen stelde dat economische sancties toch niet hadden gewerkt om het apartheidsregime te verdrijven. Die bewering stuitte op verzet van SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij wees er in de uitzending op dat de bevolking zelf om sancties had gevraagd. "Dat is een groot verschil met andere boycots geweest." De boycots van andere landen hebben volgens Van Bommel wel degelijk geholpen.

De regerende Nasionale Party zou mede door de sanctie hebben ingezien dat het niet langer zo door kon gaan. Uiteindelijk werd het verbod op de ANC, de partij van Mandela, opgeheven, Mandela vrijgelaten en begon de overgang naar een niet-raciale regering. Van Baalen erkende dat de isolatie het zittende regime destijds 'absoluut niet heeft geholpen'. Hij benadrukte dat liberalen altijd tegen rassendiscriminatie zijn geweest.