FOK! wat een weer... Storm tot zware storm!!

Goeiedag! Het gaat vandaag stormen en dat zal vrijwel niemand zijn ontgaan. Een zeer actief lagedrukgebied trekt van het zuiden van IJsland naar Zweden toe en aan de achterkant van die depressie komt dus die storm te staan. Dit ding heeft de potentie om weer veel schade en overlast te gaan geven. Niet alleen langs de kust, maar ook in het binnenland.

Als klap op de vuurpijl passeert er ook nog het koufront van de depressie en mogelijk is dat convectief van aard. Dat wil zeggen dat de windstoten op dat front misschien nog zwaarder zijn dan de storm zelf. Tevens is er kans op heftige regenval en onweer en dat maakt het allemaal zeer link.

Zoals ik het nu zie verwacht ik het hoogtepunt van de storm tussen 14.00 en 20.00. Het begint in het noordwesten en het breidt zich dan verder over ons land uit. Het koufront trekt dan tussen 17.00 en 21.00 over. Dus laten we zeggen dat het meest gevaarlijke weer met name vanmiddag en deels in de avond zal plaatsvinden. 

Langs de Noord-Hollandse kust en in het hele Waddengebied komt sowieso een westerstorm te staan, maar de kans is vrij groot dat de wind verder toeneemt naar zware storm, kracht 10. In het zuidwestelijk kustgebied lijkt het bij windkracht 9 te blijven. In het binnenland komt er over het algemeen een harde tot stormachtige wind te staan, kracht 7 tot 8. 

En dan de maximale windstoten: In de hele NOORDELIJKE helft tussen de 110 en 135 km/u, in het MIDDEN tussen de 85 en 110 km/u en in het ZUIDEN tussen de 80 en 100 km/u.   

Ik sluit echter niet uit dat snelheden nog iets verder oplopen en dan met name op passage van het koufront. 

Verder regent het vanmiddag enige tijd en na de regen volgen er buien.

Wees voorzichtig allemaal en gedurende de dag kom ik geregeld met een actuele stand van zaken.

Update 11.15 uur:
Zojuist is voor Noord-Holland, Friesland en Groningen code ROOD uitgegeven: een weeralarm dus. De komende uren neemt de wind steeds verder toe. Tijdens passage van het front kunnen de windsnelheden nog wat verder oplopen dan verwacht. Op de Wadden misschien wel tot 150 km/u.

Update 12.18 uur:
Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van de windstoten. Weggebruikers moeten rekening houden met onverwachte obstakels op de weg zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken. Bovendien wordt flinke vertraging verwacht door een vroege spits vanwege sinterklaasavond.

Vooral vrachtwagenchauffeurs moeten extra oplettend zijn. Lege opleggers en aanhangers kunnen bijvoorbeeld op de Afsluitdijk en Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad makkelijk kantelen. Rijkswaterstaat zet waar nodig extra weginspecteurs in om ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen.

Update 14.00 uur: 
De buienlijn nadert nu snel de Wadden. Op deze lijn zit onweer en komen de zwaarste windstoten voor. De reguliere wind heeft daar inmiddels windkracht 10 bereikt. Ook langs de westkust kan de wind de komende uren nog wat aantrekken.

Kortom: Ik verwacht dat de buienlijn tussen nu en 18.00 over het hele land trekt met heftige weersverschijnselen. Het lijkt dus allemaal iets sneller te gaan. Verder blijven de waarschuwingen voor zware windstoten zeker nog de hele avond staan. De storm zelf neemt vanaf 20.00 wel iets in kracht af.

                                                                                                                                                                                                             

                               

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 BrugNIJ
Nijmegen heeft een nieuwe stadsbrug en collega WebHawk reed eroverheen. Tevens zien we de restbewolking van oplossende mistbanken.

 FrDe
Het front van gisteren stelde nog niet zo veel voor. D_tje zag de bewolking ervan aankomen.

Hout
De winter is al in aantocht bij qltel. De open haard kan aan!