Detroit komt in aanmerking voor bankroet

Detroit mag failliet gaan. Een rechter heeft de faillissementsaanvraag van de Amerikaanse stad dinsdag goedgekeurd. Hij ging daarmee voorbij aan bezwaren van vakbonden, pensioenfondsen en gepensioneerden. Deze partijen verliezen mogelijkerwijs flink op een bankroet, omdat ze hun vorderingen niet uitbetaald krijgen.

Kevin Orr, de faillissementsexpert die in maart door de gouverneur van de staat Michigan werd aangesteld, beargumenteerde voor de rechter dat Detroit de bescherming van het bankroet nodig heeft. Daarmee kan de stad de bewoners weer de diensten bieden waar nu amper geld voor is, zoals politie, straatverlichting en vuilnisophaaldiensten.

Voor de faillissementsaanvraag in juli ging van elke dollar veertig cent naar schuldeisers. Dit kan volgens Orr oplopen tot 65 cent als de stad niet failliet gaat. De stad heeft langlopende schulden van omgerekend dertien miljard euro. Het is de grootste Amerikaanse stad die ooit bankroet heeft aangevraagd.

Tegenstanders van het bankroet stelden dat Orr nooit serieus met hen om tafel is gegaan om tot een oplossing te komen. Zij gaan dan ook in beroep tegen het besluit en willen dat het liefst direct bij een federale rechtbank doen.

De vraag is nu hoe Detroit uit het bankroet gaat komen. Een oplossing zou kunnen zijn om te snijden in de pensioenen. De rechter zei dinsdag dat dit weliswaar mogelijk is, maar niet per definitie wordt goedgekeurd als het inderdaad onderdeel wordt van de herstructurering. Ook kan Detroit kunst verkopen die in het bezit is van de stad en mogelijk miljarden waard is.

Detroit verkeert al langer in diepe financiële problemen. Tussen 2000 en 2010 trok een kwart miljoen mensen weg uit de stad, die in de jaren vijftig nog 1,8 miljoen inwoners telde. Het inwonersaantal schommelt momenteel rond de zevenhonderdduizend. Een groot deel van de middenklasse en de bedrijven is de stad ontvlucht, wat catastrofale gevolgen heeft gehad voor de belastinginkomsten.