'Leger Sri Lanka executeerde hulpverleners'

Sri Lankaanse veiligheidstroepen hebben tijdens de burgeroorlog in 2006 een aantal medewerkers van een liefdadigheidsorganisatie in noorden van het land geëxecuteerd. Dat zegt de Franse organisatie Actie Tegen Honger (ACF) in een dinsdag gepubliceerd rapport. De groep baseert zich onder meer op verklaringen van getuigen en vertrouwelijke documenten. Sri Lanka ontkent in alle toonaarden.

Volgens ACF werden zeven medewerkers in de stad Muttur tegen een muur gezet, gedwongen te knielen en vervolgens in hun hoofd geschoten. De organisatie spreekt van een 'gruwelijke' oorlogsmisdaad. De veiligheidstroepen waren in 2006 nog in een strijd met de Tamil Tijgers verwikkeld. Alle slachtoffers, wier namen en foto's in het rapport zijn opgenomen, waren Tamils, aldus ACF. Volgens het rapport had het leger opdracht alle burgers die Tamil spraken dood te schieten.

Het contact dat ACF had met haar kantoor in Muttur werd op 4 augustus 2006 verbroken. Op dat moment woedden er gevechten tussen het leger en rebellen in de stad. Enkele dagen later werden de zeventien medewerkers dood gevonden. "Ze bleven weg van de gevechten en de medewerkers van ACF kwamen niet om door verdwaalde kogels", aldus het rapport. "Ze waren bewust tot doelwit gemaakt, terwijl ze witte ACF t-shirts droegen en niet gewapend waren."

De Sri Lankaanse autoriteiten zouden vervolgens hebben geprobeerd een onderzoek te blokkeren. De lichamen mochten pas op 7 augustus worden opgehaald. Organisaties als het Rode Kruis werd toegang tot het gebied ontzegd.

ACF noemt in het rapport geen namen van de vermoedelijke daders. Diverse onderzoeken in Sri Lanka zijn volgens ACF op niets uitgelopen. De organisatie roept de internationale gemeenschap op een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Een woordvoerder van het Sri Lankaanse leger spreekt de aantijgingen van ACF tegen. Het feit dat bewijsstukken niet in het rapport zijn opgenomen roept volgens de woordvoerder vragen op over de motieven van ACF. "Sinds het einde van het conflict is er een patroon ontstaan, waarbij bepaalde organisaties de regering van zaken betichten zonder genoeg details te leveren om een onderzoek mogelijk te maken. Dit is het zoveelste incident in die reeks."