Ruim een op drie werknemers weet hoogte WW niet

Nederlanders in loondienst zijn niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen als zij hun baan verliezen. Zo'n 37 procent heeft geen idee hoe hoog de werkloosheidsuitkering zou worden. Ruim vier op de vijf Nederlanders hebben geen idee wat de maximale duur is van deze uitkering.

Dat blijkt dinsdag uit een peiling door Ipsos in opdracht van het UWV. De instantie vindt dat werknemers onvoldoende zijn voorbereid op een uitkeringssituatie.

Ruim de helft van de ondervraagden is wel bekend met de hoogte van de WW-uitkering. Die is zeventig procent van het laatstverdiende loon, na 75 procent in de eerste twee maanden. Ruim veertig procent van de respondenten weet dat er een maximum zit aan de hoogte van de WW. Slechts zeventien procent weet dat ze bij ontslag maximaal 38 maanden WW krijgen.

De uitkeringsinstantie liet het onderzoek uitvoeren in aanloop naar een campagne die deze maand loopt over de gevolgen van werkloos raken en langdurige ziekte. De peiling is uitgevoerd onder vijfhonderd Nederlanders in loondienst.