Ex-gedeputeerde Hooijmaijers krijgt drie jaar cel

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet drie jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Tegen de 52-jarige voormalig bestuurder van de provincie Noord-Holland was vier jaar cel geëist wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte.

De rechtbank acht bewezen dat Hooijmaijers als bestuurder geld aannam van bedrijven, die zaken wilden doen met de provincie. Hij deed ondernemers beloftes en liet zich daarvoor via een omweg en met valse facturen betalen. Het geld kwam terecht op rekening van zijn bedrijf Move Consultants, dat op naam stond van zijn vrouw, Jocelyn P.

P. werd dinsdag vrijgesproken. Volgens de rechter is haar betrokkenheid niet bewezen. Het Openbaar Ministerie had tegen haar drie maanden voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 240 uur en 25.000 euro boete geëist.

De rechtbank sprak de oud-gedeputeerde vrij van één feit op de aanklacht en ontsloeg hem van rechtsvervolging voor het witwassen van twee bedragen, zaken die het OM wel bewezen achtte. In totaal heeft Hooijmaijers volgens de rechtbank zo'n 350 duizend euro aan crimineel verkregen geld witgewassen.

De rechters vinden dat Hooijmaijers het vertrouwen van burgers in een integere overheid op ernstige wijze heeft geschaad. Hij gaf aan de buitenwereld de indruk dat hij geen advieswerk meer deed met zijn bureau om iedere schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. "De werkelijkheid was volstrekt anders", stelt de rechtbank in het vonnis. "Doordat hij tijdens zijn baan als gedeputeerde geld van bedrijven ontving en dit niet meldde bij de provincie."

Hij nam geld aan van ondernemers die hem als gedeputeerde gunstig wilden stemmen, meent de rechtbank. Hooijmaijers ziet bovendien 'het laakbare van zijn handelen niet in', vindt de rechtbank. Die hield er rekening mee dat Hooijmaijers een blanco strafblad had, dat hij en zijn gezin lijden onder de grote media-aandacht voor de zaak, dat hij financiële problemen heeft en geen baan kan vinden op zijn niveau.

Hooijmaijers liet dinsdag meteen weten in beroep te gaan. In een reactie op het vonnis zei de voormalig VVD'er dat 'barbertje moet hangen'. Hij vergeleek zijn zaak met die van ten onrechte veroordeelden zoals Lucia de Berk.