Ooms lang de cel in voor 'slavenjeugd' neefje

Twee mannen van 51 en 45 jaar moeten de gevangenis in voor het uitbuiten van hun minderjarige neefje. Het jongetje werd door zijn ooms in plaats van naar school gestuurd aan het werk gezet op de markt en kreeg daarvoor nauwelijks betaald. De rechtbank in Amsterdam legde de mannen dinsdag een straf van respectievelijk twee jaar en acht maanden en een jaar en negen maanden op.

Het 14-jarige slachtoffer werd in 1999 vanuit Marokko naar Nederland gehaald. Hij verwachtte naar school te gaan om een opleiding te volgen en op zijn achttiende met een Nederlandse vrouw van Marokkaanse komaf te trouwen. In plaats daarvan moest hij op de Dappermarkt in Amsterdam in de kraam van zijn ooms werken.

Volgens de rechtbank verrichtte de jongen daar tien uur per dag en zes dagen in de week zwaar werk. Hij kreeg pas na vier jaar honderd euro in de maand voor zijn gezwoeg, waarvan hij bovendien nog een deel aan een van de ooms moest afstaan. Nadat hij aangifte had gedaan werd hij verstoten en had hij geen woonruimte of familie meer.

De rechter spreekt in haar vonnis over een moderne vorm van slavernij. Het feit dat de jongen uitgerekend door zijn familie werd uitgebuit rekent de rechtbank de broers zwaar aan. Ze hebben bovendien zijn jeugd en familie afgepakt.

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak. Justitie had voor beide mannen een maand meer celstraf geëist.