Kabinet grijpt niet in om drankbeleid Katwijk

Het kabinet is niet van plan om de gemeente Katwijk te dwingen hard op te treden tegen 16- en 17-jarigen die aan de drank zitten. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie eiste ingrijpen van het kabinet, omdat Katwijk niet van plan is het drankverbod voor 16- en 17-jarigen in het café te handhaven. Burgemeester Jos Wienen (CDA) wil zo voorkomen dat jongeren in clandestiene keten aan het drinken slaan.

Bussemaker, die de vragen van de ChristenUnie beantwoordde namens staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), zei dat gemeenten de vrijheid hebben handhavingsprioriteiten te stellen. Wat niet mag is een eigen overgangsregeling invoeren, zoals Wienen aanvankelijk wilde. Van Rijn heeft Wienen daarop gewezen. Inmiddels is dat plan van de baan.

Volgens Bussemaker is het niet nodig dat het kabinet alle gemeenten per brief wijst op de noodzaak om het drankverbod te handhaven. Wel zal Van Rijn de situatie in Katwijk en andere gemeenten nauwlettend in de gaten houden, zei Bussemaker. Het drankverbod voor jongeren onder de 18 wordt op 1 januari van kracht.