'NL steunt IsraŽlische bedrijven in bezet gebied'

De hele Israël/Palestina-kwestie is nogal een heikele zaak. Daarom zijn de meeste landen extreem voorzichtig als het gaat om zakendoen met bedrijven uit die regio. Veel landen hebben besloten dat ze best zaken willen doen met Israëlische bedrijven, zolang die niet vanuit bezet gebied opereren.

Ook Nederland stelt dat het zakendoen met Israëlische bedrijven uit de bezette gebieden ontmoedigt. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans schreef aan de Tweede Kamer dat overheidsinstellingen 'geen diensten aan bedrijven die gevestigd zijn in Israëlische nederzettingen' leveren.

Maar uit onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat niets minder waar is: de Nederlandse staat verleent zulke bedrijven juist steun. Zondag organiseert Nederland het eerste samenwerkingsforum met Israël. Daarbij kunnen Nederlandse bedrijven samenkomen met Israëlische bedrijven, waaronder bedrijven uit de illegale nederzettingen.

Minister Timmermans weigert de bedrijven van het forum te weren. Hij stelt dat de overheid niet kan controleren wat de bedrijven in de nederzettingen doen, noch iets kan afdwingen. Hij zegt ook dat Nederlandse bedrijven die zaken in de nederzettingen willen doen, niet mee mogen doen aan het forum.

De bedrijven kunnen echter vrijwel onmogelijk controleren of een Israëlisch bedrijf gevestigd is in de nederzettingen. Onbewust toch zaken doen met een bedrijf in bezet gebied kan leiden tot een reprimande van de Nederlandse overheid of zelfs flinke straffen wegens het overtreden van internationaal recht.