Vermeer bij Jong Ajax: "Ik ben professioneel genoeg"

Het is een flinke omslag die Kenneth Vermeer moet maken. De 27-jarige doelman ruilde het podium van de Champions League dit seizoen in voor de Jupiler League. Geen betoverende hymne meer voorafgaand aan een duel, maar enkel geluid geproduceerd door enkele duizenden toeschouwers.

Toch was de meervoudig international verheugd dat hij afgelopen weekend tussen de palen kon staan tegen Almere City FC. Tegen die club kwam Jong Ajax niet verder dan een gelijkspel (1-1). "Ik speel niet elke week een wedstrijd, dus als ik dan weer een keer een wedstrijd kan spelen geniet ik er wel van", zo liet Vermeer FOX Sports na afloop weten. "Het is natuurlijk wel anders dan ik gewend was. Maar als ik ik dan een keer mag meespelen is dat altijd wel leuk."

Na een reeks fouten bij de start van het seizoen moest Vermeer zijn basisplaats afstaan aan Jasper Cillessen. Sindsdien kwam hij niet meer in actie in de Eredivisie en raakte hij ook zijn plaats bij Oranje kwijt.

Het jeugdexponent van de Ajax is veruit de meest ervaren speler bij het beloftenteam. "Ik heb natuurlijk een x-aantal wedstrijden gespeeld in Ajax 1, daar doe je het voor. Als je dan een stapje terug moet doen in Jong Ajax, waar je eigenlijk niet meer wilt spelen, dan is dat lastig", geeft hij toe. "Maar ik ben onderdeel van het team en schik me nu in mijn rol. Wie weet wat de toekomst gaat brengen."

Zolang hij in Amsterdam onder contract staat, zal Vermeer strijden voor een plek als eerste keuze in de pikorde van Frank de Boer. "Ik ben professioneel genoeg om met deze situatie om te gaan. Ik train zoals ik altijd doe."

Op trainingen werken aan een kans onder de lat is Vermeer niet vreemd. Eerder in zijn loopbaan moest hij jarenlang genoegen nemen met een rol als back-up, achter Maarten Stekelenburg. Na een huurperiode bij Willem II keerde hij sterker terug, om vervolgens het shirt met nummer 1 te veroveren.