'Elektrische fietsen steeds vaker gestolen'

Het aantal gestolen elektrische fietsen is vorig jaar opgelopen naar zo'n 25.000. Dat schat verzekeraar Enra in het AD. Vorig jaar werd veertien procent van de bij Enra verzekerde e-bikes gestolen, een jaar eerder was dat nog zeven procent. Een andere grote fietsenverzekeraar, Unigarant, bevestigt in de krant dat het aantal diefstallen toeneemt.

De totale waarde van de vorig jaar gestolen fietsen ligt rond de 45 miljoen euro. De diefstallen zouden vooral worden gepleegd door professionele dievenbendes. Die laden de fietsen in een busje en rijden dan naar een afgelegen loods om ze daar in alle rust te ontdoen van de sloten.

Elektrische fietsen hebben een gemiddelde waarde van 1800 euro. Het verzekeren van zo'n fiets kost jaarlijks vijftig euro, maar directeur van Enra Henk van den Berg zegt in de krant dat de premies door het stijgend aantal diefstallen omhoog moeten. Hij stelt dat ruim tachtig procent van de kopers een diefstalverzekering afsluit. In Nederland zijn al ruim een miljoen e-bikes verkocht.