Timmermans veroordeelt geweld Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelt het gewelddadige optreden van de Oekraïense politie tegen demonstranten zaterdagochtend in Kiev. Hij roept de regering in het land op om het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren, zo laat hij op zijn Facebookpagina weten.

Om en nabij de tienduizend mensen hadden zich vrijdagavond op het plein verzameld om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oproerpolitie maakte uiteindelijk met harde hand een einde aan hun demonstratie op het centrale Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad.

"De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging en vergadering zijn Europese kernwaarden die verankerd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook door Oekraïne is ondertekend", aldus Timmermans. "Wie met geweld reageert op vreedzaam protest, handelt in strijd met het verdrag."

De minister roept de Oekraïense regering op onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gewelddadige incidenten en de schuldigen te straffen.