Top 40 onderzoekt valsspelerij

De Stichting Nederlandse Top 40 gaat bekijken of er inderdaad vals gespeeld wordt bij de samenstelling van de hitlijst. Het onderzoek volgt op 'aanhoudende geruchten over platenmaatschappijen en artiesten die hun eigen platen opkopen', schrijft de stichting op haar website.

"We hebben als Top 40 een reputatie hoog te houden", vindt Erik de Zwart, voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40. "We worden door het Nederlandse volk als de enige echte betrouwbare hitparade gezien. We willen onderzoeken in welke mate pogingen tot beïnvloeding inmiddels bij andere hitlijsten hebben plaatsgehad om ook in de toekomst onze betrouwbaarheid te kunnen waarborgen."

De Zwart uitte vorige maand nog felle kritiek op Gordon wegens vermeend gesjoemel met een andere hitlijst, de Single Top 100. "Hij belazert de boel. Ik denk dat hij zijn eigen platen opkoopt", zei De Zwart over de zanger, die enkele weken de hitlijst aanvoerde met het nummer Kom Eens Dichterbij. "Als hij met droge ogen verkondigt dat al die plaatjes van hem zijn gedownload door consumenten, dan moet hij een wel heel erg lange pinokkioneus krijgen."

De Single Top 100 wordt samengesteld op basis van verkoopcijfers. Het gaat daarbij om betaalde downloads, fysieke verkoop en betaalde streams vanuit abonnementen. Bij de samenstelling van de Top 40 wordt ook airplay meegenomen.