Roemenië hekelt 'discriminerende' Britten

Roemenië kan niet accepteren dat de Britse regering Roemeense gastarbeiders als tweederangsburgers behandelt. Dat heeft de Roemeense premier Victor Ponta vrijdagavond gezegd. De beperkingen die de regering in Londen Roemenen en Bulgaren wil opleggen die vanaf 1 januari in Groot-Brittannië komen werken zijn Ponta een doorn in het oog.

De Britse premier David Cameron heeft aangekondigd het arbeidsimmigranten moeilijker te maken een beroep te doen op de sociale zekerheid. Cameron stelt dat er in zijn land inmiddels een miljoen Oost-Europeanen wonen. Veel Britten vrezen een golf van arme vastelanders die in Groot-Brittannië een uitkering zouden willen aanvragen.

Ponta sprak zich vrijdagavond uit voor het bestraffen van uitkeringsmisbruik. Maar drempels voor de sociale zekerheid mogen niet dienen 'om onbehoorlijke behandeling of discriminatie in het leven te roepen of te rechtvaardigen'. Ponta hoopt maar dat Camerons plan 'geen aanval is op de grondslagen van de Europese Unie, waarin het vrij verkeer van personen een van de belangrijkste waarden is'.

Onderzoek wijst volgens de Roemeense regeringsleider uit dat 'er geen grond is om te vrezen voor een vloed van immigranten'.