PvdA blij met aangifte tegen PvdA

De Amsterdamse PvdA is blij dat aangifte is gedaan tegen de partij. De Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA) beticht de partij van 'illegale afluisterpraktijken' rondom het verzamelen van handtekeningen voor een erfpachtreferendum en wil dat een rechter het gedrag van de partij beoordeelt.

SEBA, die de PvdA schaart onder de vastgoedlobby, verzet zich via de handtekeningactie tegen de plannen van de gemeente Amsterdam om de hoogte van de erfpacht bij elke verkoop te bepalen, in plaats van eens in de vijftig jaar. Dit zou negatief uitpakken voor huiseigenaars.

De organisatie bood deze 35.990 stemmen aan burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) aan als ondersteuning van het referendumverzoek. Volgens de PvdA werden de handtekeningen 'door bangmakerij en onder valse voorwendselen geronseld' en dat vindt de partij niet acceptabel. Voor een referendum zijn 27 duizend handtekeningen vereist.

PvdA en GroenLinks lieten, nadat ze wekenlang signalen hadden gekregen dat dit 'op grote schaal' gebeurde in Amsterdam, medewerkers op straat stiekem gesprekken opnemen met handtekeningverzamelaars van een door SEBA ingehuurd pr-bureau voerden. Met de opnames zou zijn aangetoond dat Amsterdammers 'bang werden gemaakt met onwaarheden.

De PvdA laat vrijdag in een verklaring weten 'een groot voorstander van referenda' te zijn, maar vindt dat een politieke discussie niet 'op basis van leugens' moet worden gevoerd. De partij kijkt dan ook uit naar 'wat de rechter hierover te zeggen heeft'. Als blijkt dat de handtekenigen op onrechtmatige wijze zijn verzameld, komt het referendum mogelijk op losse schroeven te staan. Wanneer de zaak voor de rechter komt is nog niet bekend.