Beperking WW zorgt voor twintigduizend banen

De beperking van de WW-duur kan op termijn zorgen dat er twintigduizend banen bijkomen. Dat stelt het Centraal Planbureau op basis van een doorrekening van vrijdag gepresenteerde plannen voor de arbeidsmarkt van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel van Asscher, waarmee afspraken uit het sociaal akkoord en het begrotingsakkoord worden vastgelegd. Mensen die werkloos worden, krijgen straks maximaal 24 maanden een WW-uitkering. Nu is dat nog 38 maanden. Ook bouwen werknemers straks minder WW-rechten op.

Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om in cao's aanvullende afspraken te maken en de beperkingen weer te 'repareren'. Hoe meer dit gebeurt, des te lager het aantal banen dat erbij zal komen, zegt het CPB. Het CPB gaat ervan uit dat voor zestig procent van de werknemers reparatie plaatsvindt. In dat geval wordt een structurele stijging van de werkgelegenheid van 0,3 procent voorspeld, oftewel zo'n twintigduizend banen.

De ontslagbescherming van werknemers met een vast contract blijft met de plannen in grote lijnen gelijk, stelt het CPB. De ontslagbescherming van werknemers met een flexibel contract wordt iets groter. Zo wordt het gebruik van nulurencontracten aan banden gelegd en kunnen werknemers die via payrolling werken minder gemakkelijk worden ontslagen.

De periode waarin werknemers tijdelijke contracten mogen krijgen, gaat van drie naar twee jaar. Werknemers kunnen nu een vast contract krijgen na drie tijdelijke contracten in twee jaar, in plaats van drie jaar. Of dit ertoe zal leiden dat werknemers eerder een vast contract krijgen, zoals de bedoeling is, is volgens het CPB onduidelijk.

Het wetsvoorstel regelt ook dat werkgevers bij ontslag niet langer kunnen kiezen tussen een procedure bij de kantonrechter en een procedure via het UWV. Ontslag om bedrijfseconomische redenen moet voortaan via het UWV, ontslag om persoonlijke redenen via de kantonrechter. Iedereen die twee jaar of meer in dienst is geweest, krijgt een ontslagvergoeding, van maximaal 75.000 euro.

Werkgevers mogen verder geen proeftijd meer afspreken bij contracten van zes maanden of minder. Werknemers die in dienst zijn via een payrollconstructie kunnen minder gemakkelijk worden ontslagen.