Aantal bijstandsontvangers blijft gelijk

Het aantal Nederlanders in de bijstand is in het derde kwartaal gelijk gebleven. Het aantal bijstandsontvangers van 27 jaar of ouder nam met bijna vierduizend toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal jongeren met bijstand nam juist met bijna vierduizend af. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

In totaal ontvingen in het derde kwartaal 402.000 mensen een bijstandsuitkering. Het CBS kijkt daarbij alleen naar mensen onder de AOW-gerechtigde leeftijd. Die staat nu op 65 jaar en een maand.

Ten opzichte van twee jaar geleden is het aantal personen met bijstand met veertigduizend toegenomen. De toename deed zich alleen voor onder 27-plussers. Het aantal jongeren tot 27 jaar in de bijstand is even groot als twee jaar geleden. Gemeenten proberen de instroom in de bijstand te beperken en de uitstroom te bevorderen.

De toename van 27-plussers was in het derde kwartaal kleiner dan die in de eerste twee kwartalen. Toen steeg het aantal bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep met gemiddeld negenduizend per kwartaal.