Inflatie eurozone loopt weer op

De inflatie in de eurozone is deze maand licht opgelopen naar 0,9 procent. Dat blijkt vrijdag uit een voorlopige inschatting van het Europese statistiekbureau Eurostat. Vorige maand stegen de prijzen van producten slechts 0,8 procent op jaarbasis. Voor de Europese Centrale Bank was dat toen reden om extra maatregelen te nemen.

Geld werd in november vooral minder waard doordat diensten duurder werden. Waar in oktober consumenten in de zeventien landen van de muntunie gemiddeld nog 1,2 procent kwijt waren aan diensten, is dat in november 1,5 procent. Ook de teruglopende daling van energieprijzen helpt de inflatie deze maand omhoog.

Vorige maand daalden de prijzen voor energie nog sneller en steeg de deflatie op onder meer elektriciteit en gas naar 1,7 procent. Die prijsdaling neemt in november af tot 1,1 procent. Dat de prijzen van alcohol, tabak en voeding minder snel groeien dan in oktober helpt de inflatie echter licht onderuit.

De extreem lage inflatie van 0,7 procent in oktober was voor de Europese Centrale Bank begin deze maand aanleiding om de belangrijkste rente te verlagen naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. Door de rente te verlagen hoopt de bank meer geld in de economie te pompen.

Hoe meer geld er in omloop is, des te duurder producten in verhouding namelijk worden, zo redeneerde ECB-president Mario Draghi. Met de renteverlaging hoopt de Italiaanse bankier de inflatie aan te jagen naar een niveau van vlak onder de twee procent.