'Pensioenfonds zzp'ers bijna klaar'

Het pensioenfonds voor zelfstandige ondernemers nadert zijn voltooiing. Dat melden de initiatiefnemers van het plan, enkele zzp-organisaties, vrijdag in Het Financieele Dagblad. De organisaties verwachten binnenkort toestemming te krijgen het fonds op te richten. Half december spreken zij daarover met staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

In het plan van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en Zelfstandigen Bouw kunnen zelfstandigen zelf bepalen hoeveel geld zij maandelijks opzijzetten. Daar zit echter wel een ondergrens aan, omdat het pensioenfonds anders de kosten niet kan dekken.

De snelgroeiende groep zzp'ers valt nu nog buiten het pensioenstelsel. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van hun oudedagsvoorziening. Daarbij zijn ze aangewezen op banksparen of lijfrenteregelingen, maar die zijn volgens de initiatiefnemers te 'ondoorzichtig'. In de praktijk komt het er daarom op neer dat zelfstandigen nauwelijks geld sparen.

Het pensioen dat zzp'ers in het nieuwe fonds bijeensparen kan bovendien ook worden gebruikt bij arbeidsongeschiktheid. Daarvoor zijn veel zelfstandigen nu nog niet verzekerd.