Seksen hebben spijt van (geen) seks

Seks is vaak een emotionele bezigheid. Vreugde, genot, liefde en, als het je ding is, ook pijn komen voorbij. Onderzoekers hebben nu vastgesteld dat een andere emotie een belangrijk deel uitmaakt van de menselijke seksualiteit: spijt. De belangrijkste ontdekking is echter hoe anders de twee seksen die emotie ervaren.

Psychologen van verschillende Amerikaanse universiteiten hielden de grootste enquête naar spijt in het seksleven ooit. In drie studies, met in totaal bijna 30.000 deelnemers van alle geaardheden, vroegen ze naar de redenen waarom mannen en vrouwen ooit spijt hebben gehad in hun seksleven.

De resultaten waren veelzeggend: de belangrijkste oorzaak van spijt bij mannen was verlegenheid waardoor ze een potentiële bedpartner zijn misgelopen. 27% had daar spijt van. Nummer twee en drie zijn beide spijt dat ze niet seksueel avontuurlijker waren, respectievelijk toen ze jong en toen ze single waren.

Bij vrouwen waren de oorzaken echter heel anders. De nipte 'winnaar' is het verliezen van de maagdelijkheid aan de verkeerde partner, waarvan 24% spijt heeft. Het wordt op de voet gevolgd door spijt van vreemdgaan (23%) en te snel gaan in een relatie (20%). Volledig tegen de stereotypen in hadden meer vrouwen (17%) dan mannen (10%) spijt van het vrijen met een onaantrekkelijke partner.

Volgens onderzoekster Martie Hasselton is de oorzaak eenvoudig: "Voor mannen was, in de evolutionaire geschiedenis, iedere gemiste kans op seks met een nieuwe partner een gemiste kans op voortplanting - een dure misser in evolutionaire zin. Voor vrouwen zijn de gevolgen van vrije liefde een stuk groter dan voor mannen. Dit heeft waarschijnlijk de emotionele reacties op seksuele betrekkingen tot op deze dag gevormd."