Rode Duivels uit Top 10 geknikkerd

Het Nederlands elftal is op de nieuwe wereldranglijst van de FIFA naar de negende plaats gezakt. Dat heeft de wereldvoetbalbond donderdag bekendgemaakt. Door de gelijke spelen tegen Japan (2-2) en Colombia (0-0) levert de ploeg van bondscoach Louis van Gaal een plek in.

De nieuwe ranking heeft geen gevolgen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar. De FIFA bepaalt de groepshoofden aan de hand van de ranglijst uit oktober. Nederland heeft geen beschermde status in Brazilië en kan daardoor in een relatief zware poule terechtkomen.

Spanje blijft de wereldranglijst aanvoeren. Duitsland staat tweede, voor Argentinië en Colombia. Portugal boekte negen plaatsen winst en bezet de vijfde stek. Cristiano Ronaldo hielp de Portugezen eerder deze maand aan een WK-ticket door in de kwalificatieduels tegen Zweden vier keer te scoren.

Brazilië klimt naar de tiende plaats. Daarmee verdringt de gastheer van de komende titelstrijd België uit de top tien. De Rode Duivels, in oktober nog de nummer vijf van de wereld, staan na nederlagen tegen Colombia en Japan nu elfde.