Meldpunt Discriminatie dient klacht in tegen Gordon

Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam heeft een klacht ingediend tegen RTL Nederland naar aanleiding van een grap die Gordon maakte in het tv-programma Holland's Got Talent. Het jurylid zei tegen een Aziatische kandidaat onder meer: welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst? Het Meldpunt kreeg daarop dertien klachten en stuurde RTL een brief met het verzoek excuses te maken, schrijft de Volkskrant donderdag.

Het meldpunt vindt dat 'Gordon als jurylid (en bekende Nederlander) de opinie van een grote groep Nederlanders (onbewust) kan beïnvloeden', staat in de brief die drie dagen na de uitzending van 16 november is verzonden. ''Een bejegening op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor, is een karakterisering die stigmatiserend is en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.' RTL heeft nog niet gereageerd op de brief. De manager van Gordon liet aan de krant weten de brief niet te kennen.

Volgens een woordvoerder van het meldpunt zijn twaalf van de dertien klachten afkomstig uit de Chinese gemeenschap. "Meestal stellen zij zich zeer terughoudend op. Het is een vrij gesloten bevolkingsgroep", zegt de zegsvrouw tegen de krant. "Maar ik heb het idee dat ze nu echt genoeg hebben van de negatieve stereotypering die ze telkens ten deel valt. Dat is echt nieuw, en ik ben daar blij mee. Ik hoop dat er excuses komen."

De opmerking van Gordon zorgde in eigen land, maar ook in het buitenland direct voor de nodige ophef. Zo raakte de zanger met Howard Komproe verwikkeld in een twitterruzie over zijn grappen en besteedden de Britse editie van Metro en de krant Daily Mirror aandacht aan het incident. Gordon zelf liet eerder weten verbaasd te zijn over de ophef en de kandidaat niet te hebben willen kwetsen.