Hollywood liegt over dierenleed

Veel makers van grote Amerikaanse films en tv-series zijn niet eerlijk over het dierenleed op hun set. Het keurmerk aan het eind van de meeste Amerikaanse producties, waarin valt te lezen dat geen van de dieren die gebruikt werden voor de opnames hebben geleden, is dan ook onzin. Dat schrijft The Hollywood Reporter op basis van eigen onderzoek.

Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift wist de hand te leggen op een e-mail van een medewerker van de American Humane Association (AHA), de organisatie die zich inzet voor dierenwelzijn op filmsets, aan een collega. Uit die mail blijkt dat de beroemde tijger in het vorig jaar verschenen drama Life of Pi bijna verdronk tijdens opnames in een immense watertank.

De tijger werd vooral beroemd toen bekend werd dat de meeste scènes met het beest uit computeranimaties bestonden. Toch moesten enkele scènes met een levende tijger worden gefilmd.

"Zijn verzorger wist hem er uiteindelijk uit te slepen met een lus om zijn nek. Bijna verdronken. Het spreekt vanzelf dat je hierover geen woord mag zeggen, zeker niet op kantoor. Ik heb alles uit de kast gehaald om dit bagatelliseren", valt in de e-mail te lezen. Toch verscheen op de aftiteling van Life of Pi de bekende tekst dat geen enkel dier tijdens de opnames had geleden.

De AHA onderneemt meestal geen actie als niet onomstotelijk vaststaat dat de organisatie verantwoordelijk is voor het dierenleed. "Het is ironisch hoe op deze manier een organisatie die zich inzet voor dieren in feite medeplichtig wordt aan dierenleed", zegt een gepensioneerde Amerikaanse advocaat die de Animal Protection Unit in Los Angeles heeft opgericht.

Tijdens de opnames van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl uit 2003 zouden door onderzeese explosies voor de film vele dode vissen zijn aangespoeld. De AHA hield vol dat niet kon worden bewezen dat de dode vissen het gevolg waren van de explosies.

Op de set van The Hobbit: An Unexpected Journey zouden 27 schapen en geiten zijn omgekomen door uitdroging en uitputting. De verzorger op de set informeerde de AHA, maar kreeg als antwoord dat er geen tastbaar bewijs was van de dode dieren. Toen hij vertelde dat hij de dieren persoonlijk had begraven en de locaties kon aanwijzen, stelde de woordvoerder dat de sterfgevallen hadden plaatsgevonden tijdens een onderbreking in de opnames en daardoor niet onder de verantwoordelijkheid vielen van de AHA.

Uiteindelijk werd de boodschap aan het eind van de film subtiel omgebouwd. Op de aftiteling viel te lezen dat de AHA alle opnames met dieren zorgvuldig had gemonitord en dat tijdens die opnames geen dierenleed had plaatsgevonden.
Op de set van de romkom Failure to Launch uit 2006 werd een eekhoornmarmot vermorzeld toen zijn verzorger per ongeluk op hem stapte. Maar omdat het incident een dag na de opnames plaatsvond en omdat er geen opzet in het spel was, besloot de AHA geen actie te ondernemen.

De AHA is zelfs bereid om medewerkers te ontslaan die deze incidenten niet verborgen willen houden. Tijdens de opnames van de tv-serie Luck over paardenrennen overleden vorig jaar vier paarden. De opnames werden daarom voortijdig stopgezet, maar toch verleende de AHA goedkeuring. Toen een medewerker van AHA toch naar de media wilde stappen, werd ze de laan uitgestuurd.

"Het allerergste is natuurlijk dat dit soort wantoestanden juist zouden moeten bijdragen aan het verbeteren van omstandigheden voor dieren op filmsets", zegt een anonieme medewerker van AHA. "Maar niemand steekt een poot uit."