Debat over participatiesamenleving

De Tweede Kamer debatteert begin volgend jaar over de zogenoemde participatiesamenleving. Dat gebeurt op verzoek van fractieleider Arie Slob (ChristenUnie), die kon rekenen op brede steun voor zijn verzoek - ook van de coalitiefracties.

Slob zei dat de Kamer het nog niet uitgebreid heeft gehad over dit thema nadat koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede op Prinsjesdag zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Slob wil 'goed scherp' krijgen wat het kabinet er precies mee bedoelt, zei hij.

VVD en PvdA lijken namelijk verdeeld. PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman nam er begin deze maand openlijk afstand van. Hij noemde de manier waarop het kabinet er nu invulling aan geeft 'onzinnig' en de interpretatie van premier Mark Rutte (VVD) te vrijblijvend. "Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en dan ben je het beste af. Dat is een definitie die ik onzinnig vind, waar ik me niet in herken", zei hij.

Eerder uitte ook voormalig partijleider Wouter Bos (PvdA) zich kritisch. Rutte verdedigde vorige maand tijdens de Willem Drees-lezing het begrip. Het gaat hem niet uitsluitend om bezuinigen, zei hij toen. Er vindt een verschuiving plaats in de samenleving en het beleid richt zich daar slechts naar.