Fiscus krijgt parkeergegevens niet

De Belastingdienst krijgt voorlopig geen parkeergegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking in handen. De rechtbank in Den Bosch stak daar dinsdag in een kort geding een stokje voor omdat het een te grote inbreuk op de privacy van burgers zou zijn.

De fiscus had de zaak aangespannen omdat het parkeerbedrijf geen gegevens wilde overdragen omdat het de privacy van klanten wil garanderen. De Belastingdienst wil met de gegevens controleren of leaserijders niet meer privékilometers maken dan ze via hun rittenadministratie opgeven.

SMS Parking betoogde eerder dat de fiscus lang niet alle gegevens nodig heeft. Het bedrijf betwijfelde bovendien of het wettelijk wel mogelijk is alle informatie op te vragen. Andere parkeerdiensten verstrekten de Belastindienst wel de opgevraagde gegevens.

Volgens de voorzieningenrechter mag de Belastingdienst gegevens opvragen die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing. Dat maakt de weg echter niet vrij om SMS Parking alle gegevens te laten verstrekken, zo stelt de rechter. Alleen als de fiscus 'zwaarwegende redenen' heeft mag het inbreuk maken op de privacy van burgers. Daar is nu onvoldoende sprake van, waardoor het verzoek van de Belastingdienst te ver gaat.

De rechter wil dat een nieuw evenwicht wordt gevonden tussen de wens van de Belastingdienst om gegevens en de inbreuk op hun privacy die burgers bij controles moeten aanvaarden. Dat is echter niet aan de rechtbank, zo staat in de uitspraak.

De Belastingdienst laat in een reactie weten in hoger beroep te gaan.