Jochem van Gelder licht kijkers op

Het SBS-programma Pas Oplichters, een Nederlandse versie van The Real Hustle, neemt het zelf ook niet zo nauw met de waarheid. Het programma van Jochem van Gelder licht namelijk ook de kijker op.

In het programma lichten vier acteurs nietsvermoedende slachtoffers op met aanbetalingstrucjes of zielige verhalen over een zus in het ziekenhuis. En dat alles gefilmd met de verborgen camera's. Alleen zijn die verborgen camera's allemaal zo opgesteld op plekken waar in een ander shot te zien is dat er helemaal geen verborgen camera's op die plek kunnen staan. Bovendien zijn deze beelden allemaal van te goede kwaliteit om een verborgen camera te kunnen zijn opgenomen. En hoe komt een van de slachtoffers, die even daarvoor nog een aanbetaling deed, ineens aan een cameraatje in zijn knoopsgat?

Een ander bewijs dat Pas Oplichters de kijkers nept is het feit dat de slachtoffers herkend worden uit andere producties. Zo is Jasper Aukema gewoon professioneel figurant, zo ontdekte www.glamora.ma.  Of het de kijker uitmaakt of ze worden opgelicht door Van Gelder weten we maandagochtend. De kijkcijfers van de eerste aflevering waren goed, er keken bijna een miljoen mensen.