Kentekenbewijs vanaf januari op creditcardformaat

Het kentekenbewijs wordt vanaf 1 januari een kaartje op creditcardformaat. De nieuwe vorm vervangt het tweedelige papieren kentekenbewijs. Volgens minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen is het kaartje gebruiksvriendelijker en minder fraudegevoelig.

"Binnenkort hoeft niemand meer die papieren in de auto te hebben. Het nieuwe kentekenbewijs past gewoon in je portemonnee", aldus Schultz in een verklaring. "En het is niet alleen veel handzamer: de kaart is ook lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude."

Op het nieuwe kentekenbewijs zit een chip met de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. Wie een auto koopt krijgt een zogenoemde tenaamstellingscode, die nodig is als het voertuig later van eigenaar wisselt of bijvoorbeeld wordt gesloopt.

De kaart zorgt er verder voor dat criminelen moeilijker een voertuig kunnen klonen. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

Het ministerie verwacht dat pas in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kaartjes. De wijziging gaat op termijn voor een flinke besparing op de administratieve lasten zorgen, denkt Schultz. Het gaat in totaal om een jaarlijkse besparing van 24 miljoen euro.