Frankrijk stuurt troepenmacht naar CAR

Frankrijk stuurt duizend militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om te voorkomen dat het land afglijdt naar totale chaos. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dinsdag gezegd. "We kunnen niet toestaan dat het land instort", aldus Le Drian. De Franse militairen voegen zich bij een vredesmacht van de Afrikaanse Unie die al in de CAR is.

Het is de tweede keer dit jaar dat Frankrijk militairen naar een voormalige kolonie stuurt. Eerder al werden 2800 militairen in Mali gestationeerd.

Maandagavond zei Jan Eliasson, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, al dat er daadkrachtig moet worden opgetreden om de vredesmissie van de AU te steunen totdat een missie van de VN het roer kan overnemen om de chaos een halt toe te roepen.

In maart bundelden diverse rebellengroepen in de CAR onder de naam Seleka de krachten en wipten de president uit het zadel. Sindsdien verkeert het land in chaos. De leider van de rebellenalliantie, Michel Djotodia, riep zich uit tot president en ontbond Seleka na de machtsgreep, maar een groot aantal rebellen legde de wapens niet neer, voegde zich niet in de gelederen van Djotodia's leger en opereert nu zonder zich door de president iets te laten gezeggen. Volgens mensenrechtenorganisaties maken de rebellenstrijders zich schuldig aan wreedheden.

Eliasson zei maandag dat vrijwel de hele bevolking, zo'n 4,6 miljoen zielen, ernstig te lijden heeft onder de anarchie in het land. Ze hebben dringend 'voedsel, bescherming, zorg, water, sanitaire voorzieningen en een dak boven het hoofd' nodig. Hij dringt aan op snel ingrijpen. Het land is volgens hem een 'broedplaats van extremisten en gewapende groeperingen' en hij vreest dat een VN-vredesmacht wel eens de enige optie kan zijn.

De Franse VN-ambassadeur Gérard Araud zei maandag een conceptvoorstel naar de Veiligheidsraad te sturen. Hij wil daarin aandringen op het uitbreiden van de AU-missie. Ook gaat hij bekijken in hoeverre de AU-macht kan worden omgevormd tot VN-vredesmissie. In de resolutie zal Frankrijk tevens aandringen op verkiezingen, die in 2015 moeten plaatshebben.

Volgens Ahmad Allam-mi, secretaris-generaal van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten, zijn verkiezingen niet genoeg. "We moeten de wortel van het conflict aaanpakken", zei hij. Daarvoor is het volgens hem nodig een legitieme en representatieve democratie te vestigen die de belangen van alle burgers behartigt en niet alleen van bepaalde stammen, etnische groepen of religies.