Vissersschip gooide te kleine vis terug

Vanaf het Nederlandse vissersschip dat vrijdagochtend door de Ierse marine werd geënterd, is op legale wijze gevangen vis die niet groot genoeg was teruggegooid in zee. Dat melden Ierse media zaterdag. De vissen overleven deze volgens Europese regels illegale praktijken, waarmee wordt geprobeerd zo veel mogelijk rendabele vis mee te kunnen nemen, vaak niet.

De Ierse marine onderschepte het schip, de Annelies Ilena, vrijdagochtend op bijna tweehonderd kilometer ten noordwesten van Tory Island. Het vaartuig is een van de grootste vissersschepen ter wereld, meldde de Ierse marine eerder.

De eigenaar van het vaartuig, Parlevliet en Van der Plas uit het Zuid-Hollandse Valkenburg, gaf vrijdag aan dat het tijdens een reguliere controle door de Ierse marine op last van de Sea Fisheries Protection Authority (SFPA) werd opgebracht. De reden daarvoor was bij de onderneming niet bekend.

Directeur Diek Parlevliet stelde dat het bedrijf zich houdt aan de Europese regels. "We vangen alleen binnen de toegestane vangstquota. Wij zien het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. Als het al een overtreding is, moet het een hele kleine zijn." Het schip, waarmee werd gevist naar horsmakrelen bestemd voor de Afrikaanse markt, is naar de noordwestelijke vissersplaats Killybegs gebracht.

De SFPA zou willen dat het schip in Killybegs blijft totdat het onderzoek is afgerond.