Sinopec: sorry voor 47 doden

China grootste olieraffinaderij Sinopec heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor het ongeluk dat zich vrijdag voltrok bij een oliepijpleiding in de Oost-Chinese havenstad Qingdao. Er deden zich bij de reparatie van een groot lek explosies voor, waardoor 47 mensen de dood vonden en 136 gewond raakten.

Voordat aan de reparatie werd begonnen was al een enorme stroom olie op straat en uiteindelijk in zee gelekt. Het betreft het op één na ernstigste industriële ongeluk in China van dit jaar.

Foto's van het ongeluk tonen een enorme ravage van brokken plaveisel, lichamen, op hun kant gegooide auto's en gesprongen ruiten in gebouwen.

De pijpleiding scheurde en lekte gedurende ongeveer een kwartier olie over straat en in zee. De olie kwam ook in de waterafvoer van de weg terecht en terwijl personeel uren later bezig was de smurrie op te ruimen, kwamen de oliedampen tot ontploffing.

Het tot dusverre dodelijkste industriële ongeluk van dit jaar in China voltrok zich in juni. Toen kwamen bij een brand in een kippenslachterij in Jilin 121 mensen om het leven.