'NSA tapt meer dan vijftigduizend netwerken'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft wereldwijd inmiddels meer dan vijftigduizend computernetwerken geïnfecteerd met kwaadaardige software om informatie te stelen. Dat concludeert NRC Handelsblad uit documenten van klokkenluider Edward Snowden.

The Washington Post meldde eerder dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2008 zo'n twintigduizend netwerken hadden geïnfecteerd. Halverwege vorig jaar was dat aantal dus meer dan verdubbeld.

Het installeren van malware op andermans computer wordt ook door de Britse inlichtingendienst GCHQ gedaan, bleek eerder. In september bleek dat de dienst via zo'n hack jarenlang in staat is geweest om het data- en telefoonverkeer van de Belgische telecomprovider Belgacom af te luisteren. Medewerkers van het bedrijf waren naar een valse Linkedin-pagina gelokt. Via die pagina kwam de malware op hun netwerk terecht.

De afdeling van de NSA die dergelijke aanvallen uitvoert, de Tailored Acces Operations, telt ruim duizend hackers. Die zouden zich vooral op China, Rusland, Venezuela en Brazilië richten.