Ex-directeur zorginstelling vast om miljoenenfraude

Een oud-bestuurder van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) is dinsdag opgepakt voor miljoenenfraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan tussen 2008 en 2010 enkele miljoenen aan zorggeld aan dure hobby's te hebben besteed.

SGL verleent zorg aan mensen met lichte, zintuiglijke of meervoudige beperkingen en cliënten met een niet-aangeboren hersenaandoening. De stichting krijgt jaarlijks ongeveer dertig miljoen euro uit de AWBZ om de zorg te financieren.

In de tijd dat de verdachte, Guus de J., bestuurder was, ging een deel van de miljoenen ging naar een dagbesteding voor gehandicapten op een zorgboerderij, in een cadeauwinkel en een zorgmanege. Justitie denkt dat een deel van het budget dat naar de manege ging niet is besteed aan zorg, maar aan dure hobby's zoals de aanschaf van dressuurpaarden en de huur van luxe panden.

De woning van de verdachte en panden op de manege werden vorig jaar al door de fiscale opsporingsdienst FIOD doorzocht. Er is toen beslag gelegd op administratie, bankrekeningen en onroerend goed.