Londense 'slavinnen' geen slachtoffer mensenhandel

De drie vrouwen die uit een woning in het zuiden van Londen werden gered waren geen slachtoffer van mensenhandel en werden niet fysiek in hun doen en laten belemmerd. Dat heeft de Britse politiecommissaris Steve Rodhouse vrijdag gezegd. Onderzocht wordt 'welke onzichtbare handboeien werden gebruikt' om controle over vrouwen uit te oefenen, zei hij.

De vrouwen werden niet in huis opgesloten en waren in de gelegenheid naar buiten te gaan, zei Rodhouse. "Dit kan er als een gewoon gezin hebben uitgezien."

De politie maakte donderdag bekend op 25 oktober drie vrouwen te hebben bevrijd, een 69-jarige Maleisische vrouw, een 57-jarige Ierse en een 30-jarige Britse, die vermoedelijk haar hele leven in gevangenschap heeft doorgebracht. De Ierse had na het zien van een televisiedocumentaire over gedwongen huwelijken op 18 oktober telefonisch contact opgenomen met een particuliere hulporganisatie, Freedom Charity.

Volgens Kevin Hyland, hoofd van de eenheid van de Londense politie die zich bezighoudt met mensenhandel, zijn de drie vrouwen 'zwaar getraumatiseerd' en hebben ze de afgelopen dertig jaar nauwelijks contact gehad met de buitenwereld.