Helft zwembadpersoneel ziet veiligheid afnemen

Door de bezuinigingen op zwembaden komt de veiligheid volgens de helft van de werknemers nu al in gevaar. Een kwart vreest dat het zwembad waar zij werken binnen twee jaar moet sluiten, concludeert Abvakabo FNV uit een onderzoek onder 221 medewerkers.

De veiligheid zou door meerdere ingrepen in gevaar komen. De werkdruk neemt toe doordat minder personeel wordt ingeroosterd, waardoor het zwembad met minder ogen in de gaten wordt gehouden. Ook zijn EHBO-cursussen afgeschaft en mag minder vaak pauze worden gehouden. De bond wijst erop dat de concentratie al na een uur afneemt in een vochtige, warme omgeving. Ook zouden steeds vaker hulpkrachten in plaats van gediplomeerde krachten worden ingezet.

De resultaten zijn volgens bestuurder Sander Wesdorp van de vakbond verontrustend. "Er is de afgelopen jaren al veel bezuinigd in de zwembranche, terwijl het zo belangrijk is dat iedereen in een waterrijk land als Nederland goed kan zwemmen." Van de ondervraagden rekent 84 procent op meer bezuinigingen. Bij achttien procent zijn die bezuinigingen al aangekondigd.De bond roept gemeenten op niet verder te bezuinigen.

Zwembaddirecteuren waarschuwden eerder deze week dat tientallen zwembaden mogelijk failliet gaan als de hogere belasting op leidingwater doorgaat. Een Kamermeerderheid steunt dat plan.