Celstraf voor vijf Celtic-hooligans

Vijf Celtic-supporters die begin deze maand in Amsterdam geweld gebruikten tegen agenten zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen. Een supporter is vrijgesproken.

Donderdag werden de zaken tegen zes Celtic-supporters behandeld door een snelrechter. Tegen alle zes was twee maanden cel geëist. Twee fans kregen uiteindelijk twee maanden cel opgelegd, twee anderen anderhalve maand. De vijfde supporter werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand.

De rechter vond dat er in een zaak onvoldoende bewijs was dat de supporter een agent een klap had gegeven. De overigen zijn allemaal schuldig bevonden aan het gebruik van geweld tegen agenten. Zo werden blikjes bier naar de politiemensen gegooid.

Twee van de verdachten zaten nog vast, van de overige vier was de voorlopige hechtenis al geschorst. De twee supporters die nog vastzaten, komen vrijdag op vrije voeten. Verwacht wordt dat zij hoger beroep aantekenen en dat mogen zij in vrijheid afwachten.

Voorafgaand aan de wedstrijd ruim twee weken geleden tussen Ajax en de Schotse club hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties, van wie er 33 uiteindelijk na het betalen van een boete mochten gaan. Acht agenten in burger raakten gewond doordat ze werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos.