'VVD-kiezer eist kritischere Europakoers'

Een meerderheid van 53 procent van de VVD-stemmers tijdens de verkiezingen van vorig jaar vindt dat de partij van Mark Rutte een meer kritische koers ten aanzien van Europa moet varen dan nu het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van het Eenvandaag Opiniepanel onder vierduizend mensen die vorig jaar op de VVD hebben gestemd, meldt het programma donderdag.

Slechts dertig procent is tevreden over de huidige koers. Veertien procent ziet het liefst een meer pro-Europese koers. De critici hebben de overhand: twee derde (68 procent) van de stemmers vindt dat er minder bevoegdheden naar Europa moeten gaan. Ook zijn ze verdeeld over de vraag of de Europese Unie nu voor- of nadelen oplevert voor Nederland: 42 procent vindt dat de EU voordeel oplevert, 44 procent vindt van niet.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van zestig procent de koers die de VVD nu vaart ten aanzien van Europese integratie nu onduidelijk vindt. Uit de politieke peiling van Eenvandaag blijkt verder dat van de VVD-stemmers een kwart (27 procent) overweegt om bij de Europese verkiezingen op een andere partij te stemmen als de partij niet kritischer wordt. Daarbij wordt de PVV het meest genoemd.

De partij is zelf ook verdeeld over de kwestie. Europawoordvoerder Mark Verheijen moest recentelijk zijn uitspraak terugnemen dat 'eurofielen' zoals Guy Verhofstadt gevaarlijker zijn dan eurosceptici als Marine Le Pen. Verheijen kreeg vervolgens bijval van VVD-prominent Frits Bolkestein, maar een andere prominent - Neelie Kroes - hekelde zijn uitspraken.

De peiling komt een paar dagen voordat het najaarscongres van de VVD plaatsvind, die in het teken staat van de Europese verkiezingen. Tijdens het congres wordt onder meer het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld.