Buma-Gestapo naait kleuters

Nu de feestdagen weer zijn aangebroken, ruikt Buma/Stemra geld. Heel erg veel geld en de auteursrechtenorganisatie gaat daarbij over lijken. Gisteren is de Buma/Stemra een school in Leeuwarden binnengevallen omdat daar voor de kleuters sinterklaasliedjes werden gespeeld.

Basisschool Trianova werd gisteren onaangenaam verrast door onaangekondigd bezoek. De Buma-Gestapo wilde wel eens weten hoeveel sinterklaas-cd's de school in de kast heeft staan. Hiervoor werd een leraar onder druk gezet om hem te dwingen hen de school te laten inspecteren.

De arme schrijvers van 'Hij komt, hij komt' en 'De zak van Sinterklaas' hebben het natuurlijk al moeilijk genoeg. Zeker met de dure decembermaand in aantocht moet daar wel brood op de plank blijven komen. Wat de razzia heeft opgeleverd, is helaas niet bekendgemaakt.

Update 14.40 uur:
De Telegraaf weet inmiddels meer over de zaak. De actie heeft Buma/Stemra geen windeieren gelegd. "De school had aangegeven per 1 januari 2013 geen gebruik meer te maken van muziek", laat een woordvoerder weten.

"Bij de controle bleek echter dat de school enkele licenties nodig had, omdat een band regelmatig optreedt. Die spelen dus ook muziek van artiesten die wij vertegenwoordigen en daar moet voor worden betaald."

Een bedrag van welgeteld 79 euro heeft het de auteursrechtenwaakhond opgeleverd. Het CDA is verbijsterd over deze daad en heeft Kamervragen gesteld. "Dit is een bizarre juridisering van de samenleving", vindt Kamerlid Oskam.


De werkwijze van Buma/Stemra