Opstelten: pal voor de rechtsstaat

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) staan 'pal' voor de rechtsstaat. Dat heeft Opstelten donderdag gezegd tijdens het debat over zijn begroting.

"Wij staan pal voor de rechtsstaat", zei Opstelten. "Dat is onze core business, van de staatssecretaris en mij. Daarvoor zitten wij hier." De rechtsstaat is iets waar beide bewindslieden trots op zijn en trots op willen blijven. Daar wil Opstelten 'niets aan afdoen', ook niet onder druk van bezuinigingen.

De bewindsman reageerde op de kritiek van onder meer de SP en D66. Jan de Wit (SP) betoogde woensdag dat Opstelten en Teeven een 'bedreiging' voor de rechtsstaat vormen vanwege de 'visieloze bezuinigingen', onder meer op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarmee staat het grondwettelijke recht op toegang tot de rechter op de tocht.

Opstelten zei dat de toegang tot het recht voor hem een 'kerngegeven' is. "Wij staan ervoor dat de toegang tot het recht wordt gewaarborgd, ook na de bezuinigingen." Tegelijkertijd valt er wel over te debatteren in de Tweede Kamer. "Zo werkt het natuurlijk ook in de democratie." De minister sprak verder tegen dat hij 'visieloos' bezuinigt.

De minister zei in zijn inleiding verder dat er de afgelopen jaren het nodige is gerealiseerd om Nederland veiliger te maken en om de rechtsstaat te bestendigen. De bestrijding van criminaliteit begint vruchten af te werpen: zo neemt het aantal overvallen en straatroven af, worden meer zaken opgelost en neemt de recidive af. "Nederland wordt veiliger."

Door de vorming van de nationale politie en de reorganisatie van de rechterlijke macht is justitie aangepast voor de 'schaalgrootte van deze tijd', aldus de bewindsman.