Nederland geen groepshoofd op WK

Het Nederlands elftal is volgend jaar op het WK in Brazilië definitief geen groepshoofd. Door de winst van Uruguay in de play-off tegen Jordanië zit Oranje bij de loting op 6 december in pot 2. De status van groepshoofd is weggelegd voor Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Zwitserland, Uruguay en gastland Brazilië.

De groepshoofden worden vastgesteld op basis van de wereldranglijst van de FIFA. Nederland bezet daarop weliswaar de achtste plaats, maar omdat Brazilië als organiserend land verzekerd is van pot 1, valt de formatie van bondscoach Louis van Gaal net buiten de boot.

Door het mislopen van een beschermde status zou Oranje in een 'groep des doods' terecht kunnen komen. In pot 3 zitten waarschijnlijk sterke landen als Frankrijk en Ivoorkust. De Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië lijken de zwaarste potentiële tegenstanders uit pot 4.

Overigens is de huidige potindeling alleen gebaseerd op geruchten en hoe de  potindeling in het verleden werd gedaan. De FIFA zal de definitieve indeling pas enkele dagen voor de loting bekendmaken.