Parlement Venezuela zet zichzelf buitenspel

De Venezolaanse president Nicolas Maduro mag een jaar lang wetten uitvaardigen zonder die aan het parlement voor te leggen. De Nationale Vergadering heeft daarin dinsdag zelf toegestemd.

Maduro vroeg het parlement vorige maand om de bevoegdheid per decreet te regeren. Zo kan de president vaart zetten achter zijn campagne tegen bedrijven die volgens hem de economie saboteren. De confiscatie van tientallen winkels, de gedwongen prijsverlagingen van elektronica en de arrestatie van ruim honderd ondernemers van de afgelopen dagen zijn wellicht een voorproefje van Maduro's plannen.

Volgens de oppositie treedt de president de grondwet met voeten. Twee weken geleden ontnam de Nationale Vergadering een parlementariër zijn immuniteit, waarna hij werd vervolgd voor corruptie. Het parlementslid werd vervangen door een aanhanger van het kamp van Maduro. Daarmee had Maduro voldoende steun voor zijn verzoek.

De oppositie meent ook dat Maduro hetzelfde spel speelt als zijn voorganger, wijlen Hugo Chavez, die veertien jaar aan de macht was. Die wist het parlement vier keer zo ver te krijgen om hem de bevoegdheid te geven bij decreet te regeren. Chavez gebruikte deze macht om ruim tweehonderd wetswijzigingen door te voeren die de greep van de staat op de Venezolaanse economie verstevigden.