Schiphol doet bod op vliegveld Rio

Schiphol heeft samen met enkele andere partijen een bod uitgebracht op een meerderheidsbelang in de grootste luchthaven van Rio de Janeiro. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse luchthaven dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Schiphol verwacht vrijdag te horen of het bod wordt geaccepteerd.

Naast Schiphol is ook Aéroports de Paris (AdP), onder meer uitbater van luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, bij het bod op de luchthaven betrokken. Daarnaast bestaat het consortium uit een Braziliaanse wegenbouwer en een eveneens Braziliaans beleggingsfonds. Schiphol liet begin dit jaar al weten interesse te hebben in een belang in de luchthaven van de Braziliaanse stad.

Welk belang Schiphol in Galeão International Airport krijgt en wat daarvoor wordt betaald, wil de zegsvrouw van de luchthaven niet melden. Op de luchthaven van Rio werden vorig jaar bijna 17,5 miljoen passagiers verwerkt, ongeveer een derde van het aantal reizigers dat in 2012 Schiphol passeerde.

De Nederlandse luchthaven heeft onder meer al een belang van bijna negentien procent in de luchthaven van het Australische Brisbane. Ook is Schiphol volledig eigenaar van Terminal 4 op John F. Kennedy International Airport, een van de luchthavens van New York. De buitenlandse exploitaties leverden Schiphol vorig jaar 63 miljoen euro op, zo meldt het FD.